Specialisatie

Specialisaties:  (klik op betreffende specialisatie voor verdere uitleg)

- Fysiotherapie

- Manuele Therapie

- Sportfysiotherapie

- Nek- en Rugscholing

- Fysiofitness > Mieke van Mosselveld, tel.nr. 06-47502969

- GroundControl-Pilates > Mieke van Mosselveld, tel.nr. 06-47502969

Fysiotherapie:

Klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen, zijn zeer uiteenlopend:

- pijn
- krachtsvermindering
- ademhalingsproblemen
- zwelling en beperkingen in het bewegen.
- De aandoeningen kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan tijdens het sporten, het uitoefenen van werkzaamheden, door veroudering of door een ongeval.

Een fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt bij stoornissen in houding en/of bewegen. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

Fysiotherapie is een behandeling aan het lichaam op voorschrift van een arts. Dat kan de huisarts zijn of een specialist. Een behandeling kan ook een begeleidend karakter hebben. Daarbij begeleidt de fysiotherapeut de patiënt in een bepaald revalidatieproces of geeft daarin adviezen.

De behandeling kan verschillende vormen omvatten. Een van de bekendste is: massage. Hierbij wordt door verschillende handgrepen een therapeutisch doel bereikt. Dat doel kan zijn: pijnvermindering, spierontspanning en verbetering van de doorbloeding.

Daarnaast bestaat fysiotherapie uit oefentherapie of bewegingstherapie. Vroeger bekend onder heilgymnastiek. Ook met oefentherapie zijn verschillende doelen te bereiken, zoals: versterken van spieren, beweeglijk maken van gewrichten en verbetering van de algemene conditie. Een onderdeel van oefentherapie is ook houdingstherapie, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.

Specialisaties binnen de fysiotherapie zijn manuele therapie, kinderfysiotherapie en haptonomie.

Buiten de bovenstaande behandelingen maakt de fysiotherapeut ook gebruik van apparatuur. De meest bekende zijn de warmte behandelingen met paraffine en modderpakkingen, ultra korte golf (ukg) en infrarood lampen. Verder bestaat de apparatuur uit ultra geluid en stroomapparaten.

Fysiotherapie kan toegepast worden bij verschillende klachten. Een belangrijke groep vormen de klachten van het bewegingsapparaat, zoals rug- en nekpijn en problemen met de gewrichten. De pijn kan variëren van mensen die vrijwel invalide zijn tot topsporters die door een blessure niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast speelt fysiotherapie een belangrijke rol bij de revalidatie na ongelukken of ziekte.

Manuele Therapie:

Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar.

Er bestaan vijf erkende opleidingen tot manueeltherapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en behandelwijzen:

- Stichting Opleiding Manuele Therapie.
- Stichting Maitland Concept.
- Opleiding Orthopedische Manuele Therapie.
- Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht.
- Gediplomeerde Gespecialiseerde Studie in de Manuele TherapieVrije Universiteit Brussel (GSS.)

Manuele therapie volgens de Stichting Opleiding Manuele Therapie, de Stichting Maitland Concept en de Opleiding Orthopedische Manuele Therapie

Voor deze drie opleidingen is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, van de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut. De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties ( volksmond 'kraken'). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk

Manuele Therapie volgens Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht.

Uitgangspunt voor deze methode is dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een eigen manier beweegt. Wanneer iemand door een ongevalongewone arbeid of psychische factoren, niet meer in staat is op zijn eigen manier te bewegen, kunnen klachten ontstaan Deze klachten uiten zich niet altijd op de plaats van de oorzaak. Voorafgaand aan de behandeling zal de manueeltherapeut 26 metingen aan het lichaam doen. Deze metingen geven aan hoe de manueeltherapeut de gewrichten het beste kan bewegen. Tijdens de behandeling worden in principe alle gewrichten behandeld. Door het bewegen in de gewrichten wordt getracht de gewrichten en het lichaam weer optimaal te laten functioneren. Deze bewegingen worden uitgevoerd op subtiele wijze over het hele lichaam. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van manipulaties.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:

- hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
- rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
- lage eventueel met rugklachten, uitstralende pijn naar de benen;
- bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
- kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;

Sportfysiotherapie:
 
Sport je graag? Ben je vaak in beweging? Of overweeg je een sportieve activiteit te gaan doen?
Lees deze pagina dan even door.

Je vindt hier informatie over wat de NVFS sportfysiotherapeut® voor je kan betekenen. Uiteraard kan hij (of zij) je bijstaan wanneer je een blessure hebt. Maar de NVFS sportfysiotherapeut® adviseert ook over de opbouw van je training, over schoenen en braces of hij helpt je bij de keus van een sport die bij jou past.

De NVFS sportfysiotherapeut®

De NVFS sportfysiotherapeut® is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in sport en sporters. Na zijn studie fysiotherapie heeft hij zich verder geschoold tot sportfysiotherapeut. Daardoor weet hij welke eisen een sport aan het lichaam stelt, wat bewegen met ons doet en hij weet wat de motivatie van sporters is.

De NVFS sportfysiotherapeut® is geregistreerd bij het centraal kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en is lid van de NVFS – de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg. Deze registratie verzekert je dat de NVFS sportfysiotherapeut® bij- en nascholingen volgt en naar congressen gaat. Oftewel: hij heeft de meest actuele kennis en vaardigheden in huis.

Dit stelt hem in staat om jou op het vlak van sport en gezondheid te adviseren, te behandelen en te begeleiden. Dat geldt niet alleen in een medische setting - als de dokter je doorverwijst. Je kunt zelf rechtstreeks met de NVFS sportfysiotherapeut® een afspraak maken. Welke afspraak of behandeling voor vergoeding in aanmerking komt, is afhankelijk van je verzekering.

Beginnende sporters – advies en begeleiding

Veel mensen willen wel sporten of bewegen, maar weten niet goed hoe. Wellicht herken je dat. Misschien is het al lang geleden dat je voor het laatst hebt gesport, ben je in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege je handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten.

De NVFS sportfysiotherapeut® kan je helpen bij het kiezen van een activiteit die bij je past. Hij is deskundig op het gebied van het menselijk lichaam en dan speciaal als het gaat om sporten en bewegen. Hij kan je vertellen wát je kan doen en hóe je het kunt doen. Met andere woorden: hij geeft advies en kan je er ook bij begeleiden. Hoe gaat dat dan in zijn werk, vraag je je af? Wel, je belt een NVFS sportfysiotherapeut® bij jou in de buurt en maakt een afspraak. Tijdens die afspraak kun je de NVFS sportfysiotherapeut® vertellen wat je wilt en hij zal je van alles en nog wat vragen over je sportverleden en je gezondheid. Hij zal ook zonodig testen als de FysioFitheidsScan bij je afnemen.

Een dergelijke test maakt hem (en jou) duidelijk hoe fit je bent. Ben je niet erg fit, wanhoop dan niet! Je bent immers op het juiste adres om fitter te worden. Want dat is de volgende stap! De NVFS sportfysiotherapeut® begeleidt je hierbij. Dat kan tijdens elke training het geval zijn, of je komt een keer in de week langs om bij te praten en eventueel weer opnieuw een test te doen. Het is prettig te weten dat de NVFS sportfysiotherapeut® samenwerkt met andere (para)medici in jouw regio. Mocht je bijvoorbeeld ook naar een diëtist willen, dan stemmen de NVFS sportfysiotherapeut® en de diëtist hun begeleiding op elkaar af.

Sporters – advies en begeleiding

Je sport en met veel plezier! Je speelt competitie en je bent elke wedstrijd lekker fanatiek of misschien loop je voor jezelf twee keer per week hard met het plan om ooit nog eens een (halve) marathon te lopen.

Bekruipt je wel eens de vraag of je goed bezig bent? Of je wel effectief genoeg traint? Of je wel genoeg drinkt tijdens het tourfietsen elke zondagochtend? Begint het je een beetje te duizelen als je nieuwe loopschoenen moet kopen en je tegenstrijdige adviezen krijgt? Ben je zwanger en wil je graag zo lang mogelijk blijven sporten?

Ga eens langs bij een NVFS sportfysiotherapeut®. Deze professional heeft zich als fysiotherapeut gespecialiseerd in de sport. Hij kan zich helemaal in jou als sporter verplaatsen en je vanuit zijn deskundigheid optimaal adviseren over alles wat met je sport te maken heeft. Wacht niet tot je een blessure hebt, maar vraag om advies als je bij elke service ‘iets’ in je schouder voelt. Laat eens naar de stand van je enkels kijken als je vaak zwikt en vraag welke schoenen je het beste kunt dragen of welke brace je kunt gebruiken.

Leg je trainingsschema ter voorbereiding op de marathon eens voor aan de NVFS sportfysiotherapeut® en kijk of je niet te hard (of te langzaam!) van stapel loopt. De NVFS sportfysiotherapeut® heeft een groot netwerk binnen de sport en sportbegeleiding. Hier pluk jij de vruchten van, want hij kan je weer doorverwijzen naar andere deskundigen, bijvoorbeeld een loopschoenenzaak, een diëtist, een masseur.

Geblesseerde sporters – behandeling en begeleiding

Je bent geblesseerd. Dat is balen! Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer in het veld staan of op de fiets zitten. Een sportgerichte behandeling en begeleiding bij de NVFS sportfysiotherapeut ® zorgen daarvoor.

Sport minded als hij is, weet de NVFS sportfysiotherapeut® hoe je je voelt en hij zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk weer op niveau te krijgen. Natuurlijk analyseert hij eerst nauwkeurig wat er is gebeurd en behandelt hij je blessure na verwijzing door de arts. Maar hij adviseert je ook hoe je tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. Je loopt dan zo min mogelijk achterstand op.

Is je blessure complex of vraagt de situatie specifieke aandacht, dan is het goed om te weten dat de NVFS sportfysiotherapeut® deel uitmaakt van een sportmedisch netwerk. Wanneer het nodig is, zorgt hij ervoor dat je bij een sportarts, manueel therapeut of een andere deskundige terecht kunt.

Kwaliteit erkend

Een sportfysiotherapeut is geen alleskunner of een wondertherapeut. Hij weet waar zijn deskundigheid ophoudt en zal u dan ook tijdig en gericht doorverwijzen. Hij werkt daarom nooit alleen, maar altijd vanuit een intercollegiaal netwerk van huisartsen, sportartsen, chirurgen en orthopeden, Sport Medische Instellingen, Olympische Steunpunten, Sportmasseurs, trainers en sportdietisten.Bovendien staat een erkende sportfysiotherapeut geregistreerd zodat hij u garantie geeft op een uitstekende kwaliteit van uw behandeling en begeleiding. Die garantie kan hij u bieden door de continue kwaliteitsverbetering waaraan hij werkt, in de vorm van verplichte scholing en de jaarlijkse toetsing en herregistratie van zijn kwaliteiten als sportfysiotherapeut. Een Erkende sportfysiotherapeut staat ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, de NVFS. Deze vereniging is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de KNGF en is erkend door het Ministerie van VWS als officiële koepelorganisatie in de sportgezondheidszorg.

De NFVS is buitengewoon lid van het NOC*NSF en werkt met hen en Consument en Veiligheid samen in het meerjarenprogramma SPORTBLESSURE VRIJ. De NVFS is handvestondertekenaar van het landelijk actieprogramma Nederland in beweging! Van NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, de stichting Jeugd in Beweging en vele anderen.

Nek- en rugscholing

Een verkeerde houding met als gevolg nek- en rugklachten? Op verzoek van uw behandelend arts of specialist kunt u een beroep doen op onze uitgebreide know-how op het gebied van nek- en rugscholing.

Met deze therapievorm wordt u zich bewust van de houdingen en bewegingen die u thuis en op het werk veel maakt. Doel van de therapie is dat u, doordat u zich inmiddels bewust bent van uw bewegingen en houding, uw lichaam slimmer gaat gebruiken.

Tijdens deze therapie wordt vanzelfsprekend aandacht gegeven aan uw mate van fitheid. Een goede conditie zal uw lichaam meer weerbaarheid en flexibiliteit geven.

Rugscholing en nekscholing passen we vaak toe als afronding van een behandeling, of als de pijn op de achtergrond staat en het voorkomen van terugkeer van de klachten prioriteit is geworden.

Deze methode blijkt erg waardevol voor arbeidsreïntegratie en preventieve gezondheidszorg.

Fysio-fitness:

Dit is een les van 1 uur op een vaste tijd die als volgt wordt gegeven:

1. opwarmen van de spieren (uiteraard op muziek)

2. een cardio-gedeelte  (roeien, fietsen ,lopen enz.)

3. een spierversterkend deel (al dan niet met behulp van materialen, zoals  de bal / elastische    banden / dumbels of  de grote fitbal > om de oefeningen uitdagender te maken)

4. en we sluiten af met een ontspanningsoefening waarbij altijd de aandacht naar de ademhaling uitgaat.

Ground Control Pilates:

Dit is een les die bestaat uit uitgebalanceerde oefeningen die erop gericht zijn spieren te versterken, gewrichten los te maken en spanning weg te nemen.

Pilates helpt je bij de ontwikkeling  van een betere houding en een slanker en vooral leniger lichaam.

Kortom: een perfekte bewegingsmethode voor mensen die meer willen dan alleen een mooie buitenkant.

Wij zijn lid van